De Brit James Morgan studeerde fotografie in Londen toen hij las over een groep nomaden in Zuidoost-Azië die de tsunami van 2004 in de Indische oceaan had overleefd. Er waren nauwelijks slachtoffers gevallen.

“Ze begrepen de oceaan zo goed dat ze bescherming hadden gezocht voordat de tsunami toesloeg”, vertelt Morgan aan Business Insider.

Als opgeleid antropoloog besloot Morgan om het leven van de Bajau Laut te gaan vastleggen. De cultuur van het nomadenvolk staat onder druk. Het wordt steeds moeilijker om te leven van de visserij in de overbeviste zeeën en er zijn ook overheidsprogramma’s die de Bajau Laut aansporen zich op het vasteland te vestigen.

Fotograaf Morgan heeft een aantal van zijn foto’s van de Bajau Laut met Business Insider gedeeld. De rest is te zien op zijn website.


De Bajau Laut is een Maleisisch nomadenvolk dat al eeuwen op zee leeft, vooral in een deel van de oceaan bij de Filipijnen, Maleisië en Indonesië.

Foto: © James Morgan

De Bajau leven van oorsprong op handgemaakte "lepa-lepa"-boten met daarop alles aan boord wat nodig is op zee, zoals kooktoestellen, olielampen, eten, water en zelfs planten. Ze komen alleen aan land om te handelen of om hun boten te repareren.

Foto: © James Morgan

Het zijn traditionele jager-verzamelaars die van oorsprong vooral leefden van speervissen. De Bajau zijn onvoorstelbaar goede duikers die tot wel 30 meter diep kunnen duiken op zoek naar zeebaars, parels en zeekomkommers.

Foto: © James Morgan

Duiken is een dagelijkse activiteit, waardoor de Bajau al jong beschadigingen oplopen aan hun trommelvliezen.

Foto: © James Morgan

De Bajau staan constant bloot aan gevaar waardoor veel van hen lang niet zo oud worden als deze vrouw. Velen lijden en/of sterven aan caissonziekte, een decompressieziekte die zich voordoet als mensen duiken en dan weer te snel terugkeren naar de oppervlakte.

Foto: © James Morgan

Het leven op zee is de laatste jaren nog moeilijker geworden, omdat de Bajau te veel vis hebben gevangen in hun omgeving.

Foto: © James Morgan

De Bajau verdienden een goede boterham aan het verkopen van zeebaars en Napoleonvis aan visbedrijven uit Hongkong.

Foto: © James Morgan

De Bajau leerden hun huidige huidige vistechnieken tijdens de Tweede Wereldoorlog van soldaten. Die introduceerden het 'dynamietvissen' en sindsdien heeft de leefomgeving van de Bajau heel wat te lijden onder hun activiteiten.

Foto:  © James Morgan

De Bajau zijn ook gaan vissen met kaliumcyanide, een chemische stof die ze afschieten op specifieke soorten. Het goedje verlamt de vissen tijdelijk waardoor ze levend verkocht kunnen worden. Maar het richt ook forse schade aan de koraalriffen aan.

Foto: © James Morgan

De visbedrijven uit Hongkong hebben de Bajau kennis laten maken met cyanide. Volgens Morgan was het een valstrik. "Ze gaven de Bajau de cyanide en de Bajau moesten terugbetalen met vis, maar ze kunnen nooit genoeg vangen om alles terug te betalen", zegt Morgan. "Het is een vicieuze cirkel".

Foto: © James Morgan

Nadat de Hongkongse bedrijven de vis krijgen, wordt die geïnjecteerd met steroïden om ze in leven te houden. Levende vissen zijn een grote verkoophit voor Aziatische restaurants.

Foto: © James Morgan

De cultuur van de Bajau staat onder druk. Ze komen vaak in botsing met overheden omdat ze met hun boten constant landsgrenzen oversteken. Omstreden overheidsprogramma's hebben veel Bajau gedwongen aan land te gaan leven.

Foto:© James Morgan

Fotograaf Morgan zegt dat als de huidige generatie Bajau uitsterft er geen zeenomaden meer zijn. In de afgelopen jaren hebben veel jongere Bajau hun boten verlaten, zodra ze oud genoeg waren om werk te zoeken in de stad.

Foto: © James Morgan

Er is wel enige hoop dat de situatie van de Bajau verbetert. The World Wide Fund For Nature and Conservation International heeft hen de afgelopen jaren onderwezen over duurzaamheid.

Foto: © James Morgan

Morgan heeft zelf ook een duit in het zakje gedaan door zich te richten op mensen die levende vis eten. Nadat hij de Bajau heeft gefotografeerd heeft hij zijn verhaal gepubliceerd in de Hongkongse krant South China Morning Post, omdat Hongkong de belangrijkste bestemming is van de vis van de Bajau. Hij zegt daarop honderden mailreacties te hebben gekregen.

Foto: source © James Morgan